Näyttöportfolio

Jari Nuukaa

Rare15

RakennusrestaurointiIkata / Sasky

 

Sisällysluettelo

 


Sisältö

Asiakas epäili lattiarakenteen pehmentyneen ja kertoi myös home-epäilystä, johtuen hengitystieoiresta. Lattiarakennetta ei päässyt näkemään ilman laudoituksen avaamista ja ulko- tai alapuolelta rakennetta ei päässyt tarkastelemaan. Avasimme seinälaudoitusta epäillyn alueen kohdalta ja selvisi, että ainakaan seinän kautta vaurio ei ollut tapahtunut, sillä rakenne oli kunnossa, lukuunottamatta pientä roiskevedestä johtuvaa lahoamista ja eristeen paperiosan värjääntymistä ja homehtumista. Lattiaa emme lähteneet avaamaan ja opinnäytetyö perustuukin siltä osin kuvitteelliseen skenaarioon, jossa laudoituksen alta löytyi terve rakenne. Seinän eristeet uusittiin vaihtamalla ne ekovillaan. Pääosin näyttöportfoliotyössä hahmotellaan asiakkaan toivomaa mökin muuntamista kesäkeittiöksi.

Rakennus eteläpuolelta. Vanhempi, työn alle tuleva puoli on kuvassa oikealla kuistin kohdalla.

Lopputulos

Rakennuksen vauriot korjattiin ja noin puoli rakennusta purettiin eteläisen ja itäisen seinän puolelta. Osat korvattiin hirsillä ja ikkunoilla. Katoksi laitettiin vahvoja ikkunaelementtejä läheisten puiden vuoksi. Asiakas valitsi kesäkeittiön toteuttamisen ”vanhaan tyyliin”, jossa hyväksi käytettiin muista rakennuksista purettuja elementtejä, kuten ikkunoita ja hirsiä. Keittiöön toteutettiin massiivininen tulisija pizzauuneineen ja grillaustasoineen. KuntotarkastusLattianrakenteen kuntoa tarkasteltiin alapuolelta, kuistin alta. Siltä osin kun rakenne oli nähtävissä oli se terve, eikä vaurioittavia syitä havaittu. Rakenteen pääteltiin olevan lattian osalta kunnossa. Oletettujen vaurioiden kohdalta myös seinä vaikutti terveeltä, villojen pientä kostumista ja värjäytymistä lukuun ottamatta. Asiakas epäili myös kantavan palkin olevan vaurioitunut kosteudesta, mutta vaurio paljastui vain pintapuoliseksi ja hyvin paikalliseksi, joka ei välttämättä vaadi korjausta.

Näkymä järvelle nykyisen rakennuksen ikkunasta.


Korjaus

Lasi/kivivillat vaihdettiin värjäytymisen vuoksi uusiin ekovilloihin ja maata poistettiin hieman rakennuksen vierestä, jotteivat villat ja palkki kostuisi uudelleen. Räystäälle asennettiin myös ränni, joka ohjaa veden tippumasta rakennuksen vierelle.

Rakennus pohjoispuolelta. Kuvassa näkyy, kuinka maan pinta on liian lähellä seinää.


Kesäkeittiön ideointi

Käytännössä puolet rakennuksesta purettiin, etuseinältä harjalle asti tukirankaa ja kattotuoleja lukuun ottamatta. Myös itäseinä ja tulevan tulisijan kohdalle tuleva lattia purettiin.


Muutostyö kesäkeittiöksi


Purkaminen

Rakennuksesta puretaan lähes puolet. Rankarakenne jätetään paikoilleen ja sitä muokataan projektin tarpeiden mukaan. Lattia puretaan ja rakenne muokataan sellaiseksi, että uuden tulisijan perustukset mahtuvat rakennuksen länsiseinän puolelle, lähelle rakennuksen toisessa osassa olevaa varaavaa takkaa ja sen hormia.


Perustukset

Rakennuksessa on betoni- tai puupilarit järven puolella ja pienehköt peruskivet metsän puolella.Perustuksia voidaan myös tarpeen mukaan nostaa, jos ne ovat ajan saatossa päätyneet vinoiksi.  Maata voidaan poistaa hieman metsän puoleiselta seinältä ja asentaa laaatat kivien alle, näin saadaan vähennettyä kosteuden vaikutusta seinään ja parannettua ilmavuutta lattiarakenteessa.


Rankarakenne

Käytetään olemassa olevaa rakennetta, siirtämällä järven puoleista seinää vanhan kuistin reunalle asti ja lisätään siihen pysty- ja vaakapalkkeja, sekä kattotuoleja tukemaan lasikatetta ja seinien ikkunoita.

Katon purkamisella ja lasilla kattamisella haetaan valoisuutta.


Lattia

Lattiarakenteen ollessa kunnossa lisätään siihen tulisijan alaa rajaamaan kantavia rakenteita ja koolauksia. Vanhoja lattialautoja voidaan käyttää uudelleen. Tasoitusta ja maalaamista harkitaan tarpeen mukaan.


Tulisija

Liitetään joko viereisen rakennuksen tulisijaan tai käytetään uutta peltistä hormia. Tulisijasta tulee iso ja monipuolinen. Pizzauuni, avotakka, tulipesä lämmitystä varten, sekä nopeasti lämpiävä kamina ja kaasugrilli yhdistettynä ovat näyttävä kokonaisuus. Toteutuksessa konsultoidaan ja palkataan vastaamaan kollega halutun korkean tason lopputuloksen varmistamiseksi.


Ikkunat

Olemassa olevat ikkunat käytetään uudelleen ja suurin piirtein samanlaisia hankitaan täyttämään etelä- ja itäseinät. Ikkunat alkavat jo 50 senttimetrin korkeudelta ja osa niistä aukeaa tuuletusikkunan tavoin ylhäältä ja alhaalta.

Ovet

Ovia tulee kaksi. Ne on valmistettu käytetyistä rankoista, joihin on asennettu kaksikertaiset kunnostetut ikkuat. Myös ovien laudoitus jatkuu 50 senttimetrin kohdalle.LaudoitusKäytetään rakennuksen olemassaolevia ulkovuorilautoja molemmin puolin ja asennetaan väliin eristettä.

Muutostyön yhteydessä toteutettaisiin myös pienimuotoinen kasvihuone ja valoisuudessa otetaan huomioon myös kasvien tarpeet.


Valokate

Valokatteeksi käytetään mielellään kierrätystavarana, kestävää, paksuhkoa lasia, jonka lämmön eristys olisi myös riittävä. Lisätään ja/tai muokataan kattotuoleja hankitun lasin mittojen mukaan. Kiinnitys tehdään joko alumiinisten asennuslistojen kanssa tai rakentamalla kattotuoleille laseja paikallaan pitävä rimoitus puusta.


Uusi Kuisti/Patio

Uusi kuisti rakennetaan rakennuksen itäseinän viereen rinteeseen. Kantava rakenne rakennetaan paalujen varaan. Matalat kaiteet tuovat turvaa, rajaavat alueen ja mahdollistavat parvekelaatikkojen käytön kasveille. Kuisti mitoitetaan niin, että sille mahtuu terassituoleja, ruokapöytä aurinkovarjoineen, penkit ja apupöytä.


Kasvihuone

Kasvihuone sijoitetaan uudelle kuistille rakennuksen itäpäätyä vasten tiilisokkelin päälle. Kasvihuoneen ala on noin kaksi neliötä ja rakennetaan puutavarasta ja kierrätetyistä kasvihuonelaseista (kts. Kuva 16).

Vanhoista ikkunoista tehty kasvihuone. Lähde (from): Gardening in My Rubber Boots, Angela Davis: https://myrubberboots.org/?s=greenhouse


Kasvillisuus

Kesäkeittiön sisätiloihin ja kuistille sijoitetaan yrttejä ja salaatteja ruukkuihin, joissa kasteluväli saa olla viikkojenkin mittainen. Kasvihuoneeseen istutetaan tomaattia ja kurkkua keittiön tarpeisiin.


Portaat

Portaat kesäkeittiöön sijoitetaan lähes vanhoille kohdilleen eteläseinän puolella ja uuden kuistin itäpuolella. Portaat kiinnitetään kesäkeittiön ja kuistin tukirakenteeseen ja tuetaan laattojen päälle alapäästä.

Ideoita tulisijalle

 


Lähteet

Kuistit ja verannat, Hans Mårtensson ja Teppo Korhonen, RAK – Rakennusalan kustantajat, 1995

Kesäkeittiöt, Beate Slipher, Ote H. Kroksrand & Jan Lund, WSOY

Gardening in My Rubber Boots , Angela Davis, https://myrubberboots.org/?s=greenhouse