Harjoitustyön tarkoituksena on opetella tulisijan muuraus. Työparina toteutettu työ tehtiin uudelleenkäytetyllä laastilla ja tiilillä. Työtapoja ja tekniikoita muuraksessa on monia, tässä niistä yksi.

Työ aloitetaan puhdistamalla tulevan tulisijan viemä ala. Tulisijan paikka suunnitellaan ja piirretään noin tuuman päähän takana olevasta muurista, jotta hellan ”eläessä” lämmön vaikutuksesta, sillä on tarpeeksi tilaa laajeta ja supistua.

Kahden ensimmäisen kerroksen ollessa umpinaisia, tiilet katkaistaan valmiiksi mittaan ja laitetaan likoamaan, jotta ne eivät imisi kaikkea kosteutta laastista. Hellan alle jäävä betonilattia kastellaan myös.

Saviuunilaasti valmistetaan ja sen asetuttua muuraus voi alkaa. Tiilien annetaan valua hetken ennen niiden asentamista. Laastia laitetaan ensimmäisen kerran alle noin sentin verran ja saumoihin tulee myös noin senttimetri.

Tiilien asettelu tulee tehdä suunnitelman mukaan ja kerroksen tarvittava suoruus varmistetaan vatupassilla. Saumojen tulee olla eri kohdassa seuraavaan kerrokseen nähden. Ylimääräiset laastit poistetaan lastalla ja harjalla.

Toinen kerros on käytännössä samanlainen kuin ensimmäinen, mutta tiilet on aseteltu peilikuvana toiseen nähden.

Käytimme harjoitustyössä uudelleen aikaisemmin käytössä ollutta laastia. Vanhan laastin paakut murskataan tähän tarkoituksen valmistetulla erikoistyökalulla. Vanhan laastin sekaan sekoitetaan hieman uutta, jotta sitovuus säilyy.