IKATAn rakennusresturoinnin osasto sai kesällä 2015 urakaksi uusia vilja-aitan pärekaton Valkeakoskella.

Telineet oli asiakkaan toimesta pystytetty jo molemmille lappeille. Aitan takaseinälle psytytettiin alumiiniteline ja ovellinen seinä jäi ilman telinettä. Katolla työskentelevät opiskelijat varustettiin valjailla.

Työ aloitettiin poistamalla vanhat päreet ja naulat, joka kävi nopeasti päreiden ollessa jo lahonneita ja naulat ruostuneita. Myös vanhat räystäs ja reunalaudat uusittiin. Ruodelaudat olivat pääosin kunnossa ja niitä ei tarvinnut montaakaan uusia.

Seuraavaksi kiinnitettiin räystäslautojen paikalle laudat, jolla päreet saatiin alkamaan oikeasta kohdasta. Ensimmäset päreet sahattiin puoleen mittaan, seuraavat kahteen kolmasosaan joidenka päälle tuli ensimmäinen täyspitkistä päreistä tehty rivi. Näin saatiin aikaan oikeanpaksuinen katto myös aivan lappeiden alareunaan.
Päreet lyödään kiinni toisiinsa pärenauloilla, jotka ovat viiden sentin mittaisia ja kirkkaita, jotta ne vanhenevat päreiden mukana ja katon uusiminen ei tulevaisuudessa ole hankalaa. Pärerivit tulevat vuorotellen toistensa päälle eri suunnista. Niiden yläreunat on merkattu ja säätä vasten tuleva puoli selviää taivuttamalla pärettä hieman, jolloin pääsee näkemään puun syiden avautumissuunnan. Päre asetetaan niin, että vesi valuu syyn päältä sujuvasti alas, eikä puun sisään.

Rivit kohdistetaan käyttämällä tarkoitusta varten valmistettuja ohjurilautoja. Laudat varmistavat etenemän tasaisuuden.

Työ sujui hyvällä säällä ja isolla porukalla ripeästi ja mallikkaasti. Kun päreet oli saatu kiinnitettyä, irroitettiin reunoilla olevat laudat ja ne korvattiin reuna-, sekä räystäslaudoilla. Harjalle lyötiin leveitä lautoja ensin molemmille lappeille ja niiden päälle yksi, jolloin saatiin harja suljettua.

Katto oli näin valmis kestämään seuraavat 20-30 vuotta.